tisdag 14 april 2009

Om Sapfos tunga


Vad är Sapfos tunga?

Sapfos tunga
är en politiskt och religiöst obunden bloggtidskrift som placerar poesin i centrum. Här kan du läsa recensioner av diktverk och intervjuer med poeter samt delta i tävlingar och ta del av användbara tips. Vi som står bakom detta projekt är trötta på att media enbart uppmärksammar offentliga personer eller aktuella namn. Därmed är ingen för liten eller inaktuell här. Alla får utrymme, såväl etablerade som oetablerade. Gamla som unga. Introverta som extroverta. Sparka av er skorna, och känn er som hemma.


Vadän namnet?


För litteraturhistoriker är namnet Sapfo förmodligen inte något som ger upphov till frågetecken. Hon var en poet i antika Grekland som levde på ön Lesbos. Det råder vissa tvister kring hennes sexuella läggning; hon drev en skola för flickor, och i vissa av hennes dikter väcks tanken att hon förälskade sig i sina elever. Detta har lett till att hon betraktas som lesbisk. Om man noterar namnet på ön där hon levde så kan man till och med ana historien bakom begreppet ”lesbisk”. Det finns dock bevis för att hon hade sexuella förbindelser med män, och därmed menar vissa att hon var bisexuell. Om hon drog sig till män för att hon förälskade sig i båda könen, eller enbart på grund av att hennes lesbiska kärlek inte uppskattades av omgivningen, är en öppen fråga.

I sin mest kända dikt Gudars Like beskriver hon en skönhet som gör att tungans makt blir bruten, och vad gör man då tungan inte kan uttrycka en känsla? Man skriver poesi. Begreppet "Sapfos tunga" kan även betrakas som en metafor för poesin; en helande tunga som lapar i sig ens sorger och renar själen. Det kanske låter långsökt, men i poesins värld är inget långsökt. I poesins värld kan människor flyga och hjärtan dansa. Ingenting är omöjligt. Det finns bara möjligheter.

1 kommentar:

  1. På något sätt gillar jag att tre killar (som inte anger Sapfo som någon favorit) väljer att döpa sin blogg till "Sapfos tunga". Jag har väl mest tolkat det som att förälskelsen gör henne stum och förlamad, men visst, poesi kan var en väg ut ur den förlamningen. Jag gillar det , men är ni inte rädda att folk misstar er för någon form av erotiskt forum? ^^

    SvaraRadera