tisdag 19 oktober 2010

Michael "EYEDEA" Larsen (1982 - 2010)Söndagen den 17 oktober hittades poeten och rapparen Michael Larsen, alias EYEDEA, död i sin säng av mamma Kathy. Dödsorsaken är än så länge inte fastställd. EYEDEA, som genom åren samarbetat med respekterade hiphop-poeter som Slug och Sage Francis, blev bara 28 år gammal.

Mellan 1997 och 2001 deltog EYEDEA aktivt i diverse rap-battles och poetry slam-tävlingar vilket ledde till flera vinster, bland annat i Scribble Jam 1999 som lades ned för två år sedan. Under 2001 släppte han albumet First Born tillsammans med sin vän Gregory Keltgen, alias DJ ABILITIES, och bildade således projektet EYEDEA & ABILITIES, som kommit att bli ett viktigt namn inom poesi- och rap-kretsar.

Tillsammans med ABILITIES släppte EYEDEA de två uppföljande albumen E&A och By The Throat, varav det sistnämnda såg dagens ljus så sent som förra året. Vid sidan av sitt samarbete med ABILITIES odlade EYEDEA ett soloprojekt under pseudonymen Oliver Hart, vilket 2002 resulterade i albumet The Many Faces Of Oliver Hart.

Efter släppet av By The Throat förra året rullade allting på utan svårigheter, och under denna raksträcka kom hans död som en chock för såväl familj som vänner.
− Han hade det toppen, och hade många saker på gång i sitt liv, förklarade mamma Kathy till Minneapolis Star Tribune.
− Det här är en sorglig dag för alla. För tidigt, brother. För tidigt, skrev Sage Francis på Twitterkontot tillhörande hans egna skivbolag Strange Famous Records dagen efter dödsfallet.

Förutom sörjande familjemedlemmar, vänner och fans efterlämnar sig EYEDEA ett beundransvärt arv av poetiska mästerverk, minnesvärda shower och en sällsynt respekt för genren. Han kommer alltid att tillhöra den lilla skara underground-rappare som revolterar mot hiphopens förytligande, och strävar efter att återföra rappen till sina rötter. För RAP är inte ett verb utan mening. Det är Rhythm And Poetry. Och det måste vi minnas, på samma sätt som vi måste minnas Mikey ”EYEDEA” Larsen.


Tim Sterner

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar