fredag 8 maj 2009

Lär eleverna om Ursula Rucker


Ursula Rucker framför Return to innocence lost

I dagens svenska skolor lärs det ut mycket lite om poesi, och speciellt om den poesi som florerar på andra håll i världen just nu. Man tenderar att fokusera på de svenska klassikerna, och antika Greklands lyrik. Många är säkerligen inte ens medvetna om att poesi inte behöver rimma. Detta beror på den förlegade bild som skolsystemet har gett upphov till. När skolan sviker så måste man ta sitt lärande i egna händer, och söka upp kunskap på egen hand.

Det finns massor av skickliga poeter runt om i världen som bara väntar på att bli upptäckta av dig. Ibland kanske du inte ens behöver söka. Ibland kanske de kommer till dig på egen hand. Jag upptäckte Ursula Rucker när jag köpte skivan Things Fall Apart av hiphop-gruppen The Roots. Den avslutas av Ruckers dikt Return to innocence lost, som utan tvekan är hennes starkaste verk. Sedan dess har hon blivit en av de viktigaste poeterna i mitt liv.

Hennes lågmälda uttryck bildar en explosiv kontrast tillsammans med hennes starka texter. Hon behöver aldrig höja rösten för att man ska känna hennes ilska, och hon behöver aldrig le för att man ska förstå när hon är glad. Hennes betoningar och ordval sköter allting. Det tyder på en enorm känsla. När hon framför sina dikter på scen så är det lätt att dra en parallell till Bruno K. Öijer. Ögonen är slutna, och allt fokus ligger på känsla.

Se till att införskaffa hennes fantastiska skiva Ma'at Mama och filmen Poet som handlar om hennes författarskap. I den medverkar bland annat poeten och artisten Saul Williams som förmodligen är den amerikanske poet som har hunnit bli mest populär i Sverige. Mycket av detta beror nog på att han släppte skivan The Inevitable Rise And Liberation of Niggy Tardust förra året med Trent Reznor, som är frontfiguren i musikgruppen Nine Inch Nails, bakom spakarna.

Att få en dokumentärfilm tillägnad sig är något som inte brukar ske förrän efter att man varit död en tid, men Ursula är i allra högsta grad vid liv. Hon bevisar att man inte behöver vara död för att nå ut med sin poesi. Jag önskar att hennes poesi också fick utrymme i svenska skolor.


Not: Lyssna på mer av Ursula Rucker på
http://www.myspace.com/ursularucker


Tim Sterner

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar